KOZIJNEN

Het kozijn kan worden uitgevoerd in hardhout of in kunststof.


Hardhouten meranti kozijnen:


In de jaren vijftig werden bijna alle kozijnen gemaakt van hout, want kunststof kozijnen bestonden nog niet en aluminium kozijnen hadden niet het kwaliteitsniveau van tegenwoordig. Houten kozijnen worden nog altijd veel gebruikt, ofschoon de sterke opkomst van kunststof kozijnen. Het nadeel van houten kozijnen blijft het onderhoud, ondanks verbeterde technieken op het gebied eindafhandeling, moeten houten kozijnen wel na enkele jaren worden geschilderd. De kozijnen zijn gemaakt van meranti hardhout welke worden voorzien van een grijze grondlaag. Het kozijn kan worden voorzien van naar buiten openslaande ramen (draairamen) of ramen die voorzien zijn van een draaikiepsysteem. Bij de draairamen heeft de sponning een tochtprofiel en is het beslag (inclusief tele-uitzetijzer, sluitplaten en raambomen) van een gerenommeerd merk.

Ook bij houten kozijnen zijn draaikiepramen mogelijk. De draaikiepramen (met standaard aan de binnenzijde een raamboom) gaan naar binnen open en zijn voorzien van een kiepstand aan de bovenzijde. Het voordeel van een draaikiepraam is dat met elk weertype een raam open gezet kan worden.

 


 Kunststof kozijnen:


Kunststof kozijnen zijn populair en met een goede reden. Het grote voordeel van kunststof is dat deze niet rot, bestendig is tegen vocht én makkelijk te onderhouden.
Een kunststof kozijn is uitgevoerd met een vlak of een verdiept profiel. Het kozijn van het merk Gealan is standaard verkrijgbaar in de kleur room/wit en voorzien van het KOMO keurmerk*. De kozijnen zijn echter in vele andere kleuren verkrijgbaar. De buitenzijde van het kozijn is glad afgewerkt waardoor het gemakkelijk is te reinigen. Ook is het mogelijk om voor een houtnerf look te kiezen. De kunststof kozijnen zijn standaard voorzien van draaikiepramen.

                                                           *Naar certificaat KOMO keurmerk

Belangrijke pluspunten kunststof kozijnen:

  • Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm, stof en vuil worden niet aangetrokken, want kunststof kozijnen zijn nagenoeg niet elektrostatisch.
  • Net als houten kozijnen staan kunststof kozijnen bekend om hun hoge isolatievermogen, waardoor u bespaart op energiekosten.
  • Een kunststof kozijn werkt brandvertragend, want het is zelfdovend en moeilijk ontvlambaar. Hierdoor is een kunststof kozijn brandveilig.
  • De levensduur van kunststof kozijnen wordt door specialisten geschat op minimaal 50 jaar, dat is het dubbele van bijvoorbeeld houten kozijnen.
  • Het is bij kunststof kozijnen altijd mogelijk de binnenkant anders te kleuren dan de buitenkant. U kiest aan de binnenkant bijvoorbeeld voor crème (RAL 9001) en aan de buitenkant voor dennengroen (RAL 6009).
  • Een kunststof kozijn kan worden voorzien van houtnerfstructuur, waardoor een authentieke houtlook ontstaat.
  • Kunststof kozijnen zijn milieuvriendelijker dan houten kozijnen, want in plaats van hout wordt ruwe aardolie gebruikt. Daarnaast wordt voor de productie van kunststof minder energie gebruikt.